Life is like a roller coaster, full of ups and downs, but you can always count on math to give you a smooth ride! In this week’s word problem Landon is trying to figure out how much money he spent at the amusement park. Can you use your foundational math skills (addition, subtraction, multiplication, division) to help solve this challenge? Hang on to your hats and sunglasses, Keep your arms and legs inside the car at all times, and when you're done, don’t forget to check below for the solution!
Challenge: Landon goes to a theme park where ride tokens cost 25¢. A roller coaster ride takes 3 tokens. A ride on the Ferris wheel takes 5 tokens. Landon rides the roller coaster and the Ferris wheel 7 times each. How much money did Landon spend on rides?
Take your time and work it out. When you're ready, check your solution against ours.
Solution: Three tokens for the roller coaster cost 25¢ × 3 = 75¢. Five tokens for the Ferris wheel cost 25¢ × 5 = $1.25. The total cost for 7 rides on the roller coaster cost $0.75 × 7 = $5.25, and 7 rides on the Ferris wheel cost $1.25 × 7 = $8.75. So, Landon spent $5.25 + $8.75 = $14.00 on rides.
Amusemet Park image by Tony Atkin